Jalousi – kan det afhjælpes?

Hvorfor bliver nogen ramt af jalousi?


For at forstå det, kan vi prøve at skille det ad med dette eksempel. Situationen er, at Sofie blev tiltrukket af Kaj (og omvendt) og vælger ham, og Søren lider derved et tab af Sofie’s kærlighed. Det tab har Søren svært ved at se i øjnene (benægten), og han undgår følelsen af sorg ved at blive vred på Sofie (dækfølelse). Han bliver vred over, at hun har de følelser, som hun har, og at hun vælger, som hun gør. Søren undgår med andre ord at mærke sin naturlige sorg og smerte. Og måden, han undgår de følelser på, er ved at undgå at se virkeligheden i øjnene. I stedet bliver han vred på Sofie over, at hun forlader ham. Han fastholder illusionen om, at hun er hans (benægten via fantasi) og fornægter hendes selvstændige følelser, tanker og vilje. Derfor vil nogen af dem med jalousi synes, at de er i deres gode ret til at kontrollere den anden, eje den anden og tvinge den anden til underkastelse. Andre lider i stilhed.

Behandling af jalousi

Hvis Søren er i terapi, er opgaven at hjælpe ham med at se virkeligheden i øjnene ved at konfrontere ham med den. Gøre ham klart, at Sofie ligesom ham selv har sine egne tanker, sine egne følelser og sine egne frie valg. Dernæst spørge, om han kan acceptere dette, hvilket for nogen er et arbejdspunkt i sig selv. Og når han forhåbentligt kan det, fokusere på de følelser det bringer op, at hun vælger en anden mand.

Skulle Sofie have opsøgt Kaj i smug og dermed været Søren utro, ja så har Søren rigeligt at være vred over, fordi det ville være et tillidsbrud. Men vi må ikke glemme, at sorgen under alle omstændigheder skal gennemleves, og det vægrer den jaloux person sig mod bl.a. via ovennævnte ubevidste forsvarsmekanismer.

De mennesker, der er indstillet på at se virkeligheden i øjnene og mærke deres sorg, kan gennemleve smerten. De kan adskille sig fra den anden, give slip på tilknytningen og rumme også de positive følelser overfor den mistede. Det bliver måden, hvorpå det fortidige afsluttes, og komme tilstede i nutiden og bevare kærlighedsevnen. Den jaloux person vil ikke give slip, og resultatet kan blive et vedvarende selvpineri via tanker, erindringer og forestillinger.

bubble